Multi Kulde Vest i Ålesund er ikke bare en leverandør av kjøleteknikk. Det er også en familiebedrift i ordets beste betydning. Her jobber morfar Arne og barnebarnet Truls side om side – én med mange tiår i faget, den andre med fagprøven rett rundt hjørnet.
– Jeg begynte i 1976, sammen med faren min, forteller Arne Rongve, som i dag er prosjektleder og «potet» i Multi Kulde Vest.
– Jeg gjør litt av alt, men er ikke så forferdelig mye ute og skrur lenger. Jeg følger jo opp prosjekter og ser etter at de går sånn som de skal. Jeg er gjerne med ut med lastebilen for å hente eller bringe deler. Telefonen er på 24–7 – vi må bare hive oss rundt når det trengs.
Og det trengs ofte. Da vi besøkte dem under morgenmøtet, kom en nødmelding fra en kunde fem timer unna. Hundre tonn fisk var i ferd med å tine i et fryselager. Planer for fredag kveld ble skrinlagt, og en motorsykkeltur så ut til å bli byttet ut med serviceoppdrag.
– Det er sånn det er her. Noen hiver seg rundt. For kunden. Det er det fine med denne gjengen, sier Arne.

– Jeg gjør litt av alt, men er ikke så forferdelig mye ute og skrur lenger, sier Arne som i dag er prosjektleder og «potet» i Multi Kulde Vest.
Barnebarnet Truls Rongve Svendsen kom inn i kuldefaget via morfaren og onkelen, og trives i et miljø der «alle snakker med alle». Som lærling har han snart fagbrev i lomma – og gode minner fra tidligere i ungdommen:
– Jeg var med morfar og onkel og skrudde litt allerede før videregående. Det var da jeg skjønte at dette var noe jeg ville prøve.

Truls har gått VG1 elektro, og VG2 kulde på Borgund videregående skole i Ålesund. Der har de plass til 15 elever hvert år som ønsker å lære om kuldefaget. Nå er han lærling hos Multikulde Vest, og til høsten står fagprøven som kuldetekniker for tur. Les mer om tilbudet ved Borgund videregående skole her, eller om fagbrev som kulde- og varmepumpetekniker her.
En viktig bransje for samfunnet
Multi Kulde Vest er tett koblet på både skolene og opplæringskontorene i regionen. Arne selv sitter i styret for opplæringskontoret for elektrofag.
– Vi har et veldig godt samarbeid. Vi tar inn lærlinger og sørger for at de får det de trenger fram til fagprøve – det er avgjørende for framtida i faget vårt.
Og det er lett å forstå engasjementet. Både Arne og Truls beskriver kuldebransjen som spennende, variert og avgjørende for samfunnet:
– Gå inn i en butikk – hadde ikke vi vært der, hadde det ikke vært butikk. Det er jo store kuldeanlegg. Det koster gjerne 4–5 millioner kroner for et kjøleanlegg på en liten butikk. Det er fra de små Joker-butikkene til de største Coop-butikkene, og vi er med på de fleste. Vi sørger for at mat og drikke holder riktig temperatur, sier Arne.
– Uten oss hadde dere ikke hatt verken varme eller kjøling hjemme heller, skyter Truls inn med et smil.

Familie og fag – hånd i hånd
Når de ikke er på jobb, finner du dem ofte på fjelltur – for Truls holder morfar i gang etter noen hjerteproblemer.

Truls og Arne — to generasjoner på trimtur sammen med hunden Silke. Arne har fire barn, og elleve barnebarn. – Alle bor i området. Vi er et lite håndballag, så jeg synes dette her er helt fantastisk, sier Arne.
– Han trimmer meg, ler Arne. – Jeg skal til Trondheim snart for å sjekke hjertet. Jeg sliter litt med stentene. Det er blodårene som går tett, og da går de gjerne inn med stakefjøra, ler Arne.
– Men jeg håper helsa holder så jeg får fortsette i jobben til jeg er 70 år. Det har jeg lovet Peder, sjefen. Det er jo hobbyen min, dette.
Det er lett å merke at engasjementet går dypere enn en vanlig jobb.
– Det handler om energi, om kontroll og trygghet for kundene våre. Vi vet hvor viktig det er for dem. Vi prøver å møte opp, svare telefonen og få det fikset. Vi yter service. Det er jo det vi leverer. Hver dag. Og jeg håper kundene merker det.