Rapportering Åpenhetsloven 2022
Innledning
Denne rapporten er utarbeidet i henhold til den norske Åpenhetsloven, og tar for seg retningslinjene og prosedyrene Perfect Temperature Group AS (PTG) har implementert for å sikre etterlevelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Rapporten gir også informasjon om gjennomføringen av og resultatene fra PTGs aktsomhetsvurdering.
Om PTG
PTG utvikler og leverer miljøvennlige løsninger for kjøling, frysing og energieffektivisering. Vi er en komplett leverandør av bærekraftige temperatur- og energiløsninger, og leverer produkter som reduserer energiforbruket og øker lønnsomheten for kunder innen marin, industri, dagligvare- og klima-markedet.
PTG ble etablert når selskapene Kuldeteknisk, FrioNordica, Kjøleservice Helgeland og Multi Kulde (Bodø) ble slått sammen. I dag samler PTG mer enn ti norske selskaper, og har også datterselskaper i Storbritannia og Chile. Med over 300 ansatte og en årlig omsetning på rundt 1,0 milliarder kroner er Perfect Temperature Group i dag Norges ledende kompetansemiljø for temperaturstyring.
The value of perfect temperature
Vi leverer løsninger som gir både økonomisk og miljømessig verdi. Med produkter som er utviklet for lavt energiforbruk og varmegjenvinning blir det betydelige reduksjoner i energiforbruk og klimagassutslipp, og den effektive temperaturstyringen skaper merverdi for våre kunder.
Markeder
Marin
Vi vet at verdien på sluttproduktet øker når fisken fryses når den er på sitt ferskeste og næringsinnholdet på sitt beste. Våre løsninger har som mål å ivareta denne verdien. Løsningene for det marine markedet øker lønnsomheten ved å redusere drivstofforbruk og tidsbruk, og i samarbeid med våre kunder utvikler vi og leverer løsninger som er kostnadseffektive og miljøvennlige.
Våre marin-kunder: Fartøy for hvitfisk, pelagisk, brønnbåter, samt fabrikker og prosesseringsanlegg.
Industri
Vi har kunnskap om produksjon og kvalitet som er avgjørende for industri-markedet og som gjør det mulig for oss å gi kundene våre den perfekte temperaturen.
Våre industrikunder: Akvakultur, bearbeiding av hvitfisk og pelagisk fisk (filetering, emballering og frysing), slakterier, bakerier, turmat, studier og forskning, kraftproduksjon, bryggerier og andre fabrikker og prosesseringsanlegg.
Dagligvare
Vi utvikler fremtidsrettede løsninger som passer til alle typer butikker i dagligvaresektoren, og våre løsninger for kjøling- og varmegjenvinning sikrer at matvarer holder seg ferske og sunne på kostnadseffektivt vis.
Våre dagligvarekunder: Enkeltbutikker, kjeder og entreprenørselskaper.
Klima
Vi utvikler miljøvennlige løsninger for kjøling og oppvarming som bidrar til å redusere energiforbruk og kostnader. Vi tar vare på miljøet og verdier på en sikker måte og tilbyr service og oppfølging fra første samtale og gjennom hele systemets levetid.
Våre klimakunder: Entreprenørselskaper, VVS-kontraktører, eiendomsutviklere, datasentraler, offentlige og private bygninger, sykehus og boligbyggelag.
Forpliktelse til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
PTG arbeider kontinuerlig med å sikre at vår forretningsvirksomhet ikke har faktisk eller potensiell negativ innvirkning på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. I 2022 jobbet PTG proaktivt med dette, og arbeidet vil løpe kontinuerlig fremover.
Av tiltak ble det i 2022 blant annet gjort en oppdatering av interne retningslinjer og prosedyrer knyttet til menneskerettigheter, samt en vurdering av faktiske og potensielle risikoer for negativ påvirkning på disse.
Vi gjennomførte også vurderinger av leverandører i 2022 og identifiserte risikoer og tiltak som en del av aktsomhetsvurderingen for 2022–2023.
For ansatte ble det gitt en generell opplæring om menneskerettigheter, og for ansatte i roller knyttet til supply-chain, finans, HR og organisasjon ble det gitt en mer omfattende opplæring om bestemmelsene i Åpenhetsloven.
Rapportering i henhold til Åpenhetsloven
Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022 og har som formål å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Loven har også formål om å sikre offentlig tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter.
Rapporteringen krever en generell beskrivelse av følgende:
- Generell beskrivelse av organisasjonen, virksomhetsområder, markeder og produkter;
- Retningslinjer og rutiner for håndtering av faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold;
- Informasjon om faktiske negative konsekvenser og betydelig risiko for negative konsekvenser som virksomheten har oppdaget gjennom sine aktsomhetsvurderinger;
- Hvordan arbeidet med aktsomhetsvurderingen er organisert og forankret;
- Spesifikk informasjon om faktiske negative konsekvenser og betydelig risiko for negative konsekvenser som virksomheter har identifisert gjennom sine aktsomhetsvurderinger;
- Tiltak virksomhetene har gjennomført eller planlegger å gjennomføre for å avverge eller stanse faktiske negative konsekvenser eller begrense betydelig risiko.
PTGs rapportering er basert på FNs retningslinjer for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs modell for aktsomhetsvurdering for ansvarlig næringsliv. Aktsomhetsvurderingen har seks trinn, og beskriver hvordan selskaper kan arbeide for mer ansvarlig og bærekraftig forretningspraksis (Fig.)

Retningslinjer og rutiner for håndtering av menneskerettigheter
PTG erkjenner ansvaret for å minimere negativ påvirkning fra vår forretningsvirksomhet, samt våre leverandørkjeder og forretningsforbindelser. Derfor er ansvarlig forretningspraksis (RBC) forankret i både i retningslinjer og styringssystemer.
Vi forplikter oss til å vurdere vår innvirkning på menneskerettigheter og til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å forstå og begrense negative og potensielt negative konsekvenser for menneskerettigheter.
Ansvar
Styret i PTG har det overordnede ansvaret for selskapet. Den strategiske retningen settes av styret, og miljømessige, sosiale og forretningsetiske problemstillinger er en integrert del av vår strategiprosess.
Administrerende direktør har ansvaret for å håndtere ESG, og herunder også mulige innvirkninger på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Administrerende direktør blir støttet av lederteamet, som er ansvarlig for å sikre effektive styringsprosesser og implementering av tiltak for å begrense identifiserte negative påvirkninger på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
CFO og supply-chain funksjonen har sammen med lederteamet ansvar for å gjennomføre aktsomhetsvurderingen, identifisere hvor det er størst sannsynlighet for negativ påvirkning, og hvor den potensielle negative påvirkningen er mest vesentlig. De har også et ansvar for stoppe, forebygge og begrense negativ påvirkning.
Lederteamet har ansvaret for å implementere retningslinjene på tvers av relevante avdelinger som HR, verdikjede, IT, salg, service og teknisk, med spesielt fokus rettet mot handlinger og beslutninger som med størst sannsynlighet kan bidra til å øke eller redusere risiko knyttet til ansvarlig forretningspraksis.
Som en del av arbeidet med kravene i Åpenhetsloven har PTG etablert en prosedyre for håndtering av informasjonskrav. Supply chain-funksjonen og CFO er ansvarlige for jevnlig overvåking og oppfølging av informasjonsforespørsler.
PTGs tilnærming til håndtering av menneskerettighetsrisiko og fremme av anstendige arbeidsforhold
I vår overordnede tilnærming til arbeid med menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, inkluderer vi også interessentinvolvering og samarbeid gjennom bransjeinitiativer.
PTG støtter ansattes rett til å danne og bli med i fagforeninger, og deres rett til å forbli ikke-fagorganiserte. Ansatte skal informeres om sine rettigheter under opplæringen, og fagforeninger har mulighet til å markedsføre seg fritt. PTG følger også prinsippene om mangfold og inkludering slik det kommer frem i våre interne retningslinjer.
PTGs forventninger til forretningsetikk skal reflekteres i avtaler og dokumenter knyttet til leverandører.
PTG anerkjenner plikten til å gjennomføre aktsomhetsvurdering av menneskerettigheter i samsvar med OECD-retningslinjene. Vi forplikter oss til å drive virksomheten på en måte som støtter og respekterer beskyttelsen av internasjonalt proklamerte menneskerettigheter.
Vi engasjerer oss ikke i eller støtter bruk av barnearbeid, og vi støtter en fullstendig eliminering av alle former for tvangsarbeid.
Vi har etablert relevante retningslinjer og prosedyrer som beskriver hvordan vi håndterer spørsmål knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår leverandørkjede, og som støtter og respekterer beskyttelsen av internasjonalt proklamerte menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, retten til frihet til å organisere seg og retten til ikke-diskriminering.
Alle retningslinjer og prosedyrer er tilgjengelige for våre ansatte i ledelsessystemet RMT+.
Retningslinjene våre blir gjennomgått og oppdatert ved behov av lederteamet årlig. Selskapet er forpliktet til ESG-retningslinjer gjennom informasjonsdeling og utvikling av anbefalinger på tvers av avdelinger og funksjoner.
Aktsomhetsvurdering – menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
PTG utfører aktsomhetsvurderinger for å identifisere, forebygge, begrense og rapportere om faktisk og potensiell negativ påvirkning på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Vi benytter en risikobasert tilnærming i tråd med Åpenhetsloven, OECD-retningslinjene og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter.
Dette innebærer å se på hvor virksomheten er plassert, type aktivitet som utføres, antall mennesker som kan bli berørt, samt å prioritere avbøtende tiltak etter alvorlighetsgrad av ‑og sannsynlighet for negativ påvirkning.
I 2022 startet vi arbeidet med å kartlegge våre leverandører og forretningspartnere for å identifisere faktiske og potensielle negativ påvirkning knyttet til vår forretningsvirksomhet. Resultatene i kartleggingen ble benyttet i en risikovurdering og evaluering av verdikjeden.
Metoden er basert på de seks trinnene i FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og OECD-modellen for aktsomhetsvurdering for ansvarlig forretningspraksis.
Risikokartlegging- og vurdering er en kontinuerlig prosess der målet er å implementere tiltak etter vesentlighetsprinsippet – altså der hvor risikoen for negative virkninger og påvirkningsgraden er størst. Vi baserte vår vurdering på indikatorer som: Land, type produkt og/eller tjeneste, omsetning til kontraktsmotpart og bransje.
Risikovurderingen tok i første omgang utgangspunkt i geografisk beliggenhet og bransjesektor. PTG opererer i et miljø med lav risiko når det gjelder menneskerettighetspåvirkning, ettersom størsteparten av forretningsvirksomheten foregår i Norge (med datterselskaper i Storbritannia og Chile), som på internasjonale menneskerettighetsindekser har svært lav risiko, og der generelle og bransjespesifikke reguleringer ivaretar menneskerettigheter.
Til tross for vår tilstedeværelse i Norge er vi avhengige av internasjonale leverandører. Våre leverandørers produksjonsanlegg er ofte lokalisert i land hvor det foreligger risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Vi erkjenner en risiko knyttet til tvangsarbeid, risiko knyttet til sikkerhet på arbeidsplassen og risiko knyttet til migrantarbeidere blant våre leverandører og leverandørkjedene deres, spesielt i Asia og Øst-Europa.
Basert på våre risikovurderinger har PTG identifisert følgende hovedområder med risiko for aktsomhetsvurdering av menneskerettigheter for 2022–2023:
- Metallforedlingsanlegg
- Installasjon og andre leide tekniske tjenester
- Elektronisk utstyr
Redusering av risiko
I risikovurderingen har vi ikke identifisert faktisk negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold fra egne operasjoner.
Vurderingen av utvalgte leverandører har imidlertid identifisert – og utbedret, enkelte svakheter i styringsprinsipper knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Vi imøtekommer risikoen ved å implementere handlingsplaner i samarbeid med de aktuelle leverandørene, hvor tiltak består av både direkte dialog med leverandører, egne undersøkelser og formelle handlinger.
Overvåkning av tiltak og effekt
Supply-chain ansvarlig har ansvar for å overvåke gjennomføringen og resultatene av de implementerte tiltakene. Dette vil bli gjort gjennom revisjoner og kommunikasjon med leverandørene.